Listopad 2016

Čočkový salát s žampiony

15. listopadu 2016 v 21:42 | Luna |  Vegetariánské

Čočkový salát s žampiony

Jedná se o lehkou a originální variaci. Osobně mám ráda třeba čočku na husto, ale i ta se časem omrzí a je třeba zkusit něco nového. Tak tady na to máte návod ;)

Ingredience:
100g čočky
2 lžíce ovlivového oleje
300g žampionu (očištěných a nakrájených na plátky)
2 stroužky česneku
chilli vločky nebo sušená chilli paprička
1 lžíce cintronové šťávy
čerstvá nebo sušená petržel
hrst rukoly (já ji zde nemám, ale dodá tomu šmrnc) :)
sůl, pepř
1 vejce
2 plátky toustového chléba

Postup:
Čočku si ideálně přes noc necháme namočenou, pokud si ji namočit nestihnete, tak se nic tragického nestane. Čočku dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla ponořená, ale vyloženě neplavala. V hrnci čočku přivedeme k varu a necháme cca 25 minut vařit. Poté ji scedíme a necháme vychladnout. Mezi tím si rozpálíme pánev a na olivovém oleji osmahneme žampiony. Osolíme je a opepříme. Jakmile jsou žampiony opečené, tak k nim přidáme rozdrcené stroužky česnečku a chilli vložky a necháme tak minutku restovat. Poté smícháme žampiony s čočkou, zakápneme olivovým olejem a lžicí cintronové šťávy a přidáme nasekanou petržel a rukolu. Vše dobře promícháme. Podáváme s opečným toustovým chlebem a volským okem.

Dobrou chuť!


Gazpacho

15. listopadu 2016 v 21:22 | Luna |  Polévky

Polévka gazpacho

Polévka "Gazpacho" trochu netypická polévka ze Španělska. V čem je tak netypická? Pro nás zejména v tom, že se jí za studena a vlastně i připravuje. Možná vás toto zjištění od této polévky odradí, neboť pro většinu z vás je studená polévka zkrátka nepřijatelná, ale opravdu není čeho se bát. Ačkoliv to zní jakkoliv netypicky, tak si tuto polévku určitě zamilujete a to zejména v teplých letních dnech.

Ingredience:

600 g rajčat
2 šalotky nebo můžete použít i jarní cibulku (rozhodně ne klasickou cibuli, určitě by vám to neudělalo dobře!!)
2 červené papriky (mohou být i jiné barvy, ale já zvolila červenou)
1 středně velká salátová okurka (já osobně jsem tuto ingredienci nepřidala, ale do gazpacho patří)
3 stroužky česneku
1 čajová lžíce olivového oleje
100 ml suchého bílého vína
sůl, pepř a cukr (vše dle chuti)
worcesterová omáčka (pouze pár kapek na dochucení)

Postup:

Rajčata dáme spařit do vroucí vody (po půl minutě vyndáme z vody ven). Necháme rajčata vychladnout a poté z nich sloupeme slupku a odstraníme semínka. Celá práce na této polévce je odkázána na týčový míxér. V podstatě se jedná o to, že všechny ingredience rozmixujeme v mixéru a poté dochutíme dle naší chuti. Toť vše! Pokud chceme mít polévku jako hlavní chod, můžeme si k ní opéct toustový chléb nebo bagetku. Aby polévka hezky vypadala, ozdobíme ji buď čerstvou nebo sušenou petržilkou.

Ano, jedná se skutečně o velice, ale velice nenáročnou polévku. V horkých dnech příjemně osvěží a navíc je i plná vitamínů. Tak hurá do toho! ;)


Florentinská polévka

15. listopadu 2016 v 21:03 | Luna |  Polévky
Florentinská polévka
Ingredience:
Listy špenátu (nebo protlak)
Tavený sýr (jakýkoliv obyčejný)
Olivový olej
Drcený kmín
Pepř
Sůl
Zeleninový bujón
Brambory
Česnek (cca 2 stroužky)
Hladká mouka
Mléko (nebo může být i smetana na zjemnění)
Rohlík (na krutóny)


Postup:
Nakrájíme cibulku a osmahneme na olivovém oleji. Přihodíme brambory nakrájené na kostičky a zalijeme to trochou horké vody. Přidáme špenát a chvíli to necháme vařit (tak minutu). Dolijeme do půlky hrnce vodu a přidáme dle chuti: sůl, pepř, drcený kmín a zeleninový bujón. Necháme vařit, dokud nezměknou brambory. Poté přidáme tavený sýr. Necháme na mírném ohni vařit, tak aby se sýr rozpustil. Pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujeme. Dáme zpět na plotnu a v hrnku si rozmícháme mouku s mlékem. Poměr mouky a mléka zvolíme podle toho, jak chceme mít polévku hustou. Necháme polévku přejít varem (hlavně to neustále míchejte, nebo se to přichytne k hrnci!!!) a přidáme 2 stroužky česneku a polévka je hotová.
Na závěr osmahneme na pánvi rohlík a můžeme podávat! :-)