Červenec 2017

Šťovíkový boršť

27. července 2017 v 14:07 | Luna |  Polévky

Šťovíkový boršť

Ingredience:

Šťovík
Brambory
1 nebo 2 vejce
hladká mouka
máslo
ocet


Postup:

Oloupané a nakrájené brambory dáme vařit, osolíme, opepříme - přidáme drcený kmín. Ve vedlejším hrnci si zatím necháme uvařit na tvrdo vajíčka. Po chvíli přidáme šťovík a vše necháme vařit do změknutí. V rendlíku si uděláme jišku z rozpuštěného máslo a hladké mouky. Po vychladnutí přidáme jišku do polévky a necháme projít varem. Nakonec vše dle chuti dosolíme a pokud je méně šťovíku, tak přidáme trochu octa. Přidáme nakrájené vajíčko a můžeme servírovat.


Zeleninové kari

27. července 2017 v 13:47 | Luna |  Vegetariánské

Zeleninové kari

Ingredience:

Brambory (množství dle počtu osob)
1 cibule
zeleninová mražená směs nebo česrvá zelenina (mrkev, hrášek, květák, celer, brokolice - záleží kdo co má rád)
červená čočka
kousek chilli papričky (čerstvé)
máslo
kari (koření)

Postup:

Nakrájenou cibulku osmahneme jemně dozlatova na másle nebo oleji. Přidáme nahrájenou chilli papričku (s chilli papričkou opatrně, ať to není příliš pálivé), zasypeme kari kořením, solí a pepřem. Poté přidáme trochu vody, aby se měla čočka v čem uvařit. Přidáme červenou čočku a zeleninu. Necháme vařit, dokud není čočka a zelenina hotova. Když je vše měkké a voda vyvařená - je dílo hotovo. Podáváme s vařeným bramborem nebo případně s rýží. Ozdobíme čerstvým libečkem nebo petržilkou.


Svěží lečo

27. července 2017 v 13:34 | LUna |  Rychlovky

Svěží lečo

Ingredience:

4 rajčata
1 mrkev
půlka cibule nebo menší cibulka
3 vajíčka
pálilvá klobása
jarní cibulka
libeček (na ozdobu)
chilli
chleba

Postup:
Rajčata necháme ve vroucí vodě asi 10 minut vařit. Poté je necháme zchladnout a následně oloupeme slupku.
Na pánvi rozpustíme sádlo a na něm osmahneme do zlatova cibulku. Přidáme nakrájenou klobásu a necháme lehce osmahnout. Přidáme rozkrájená rajčata a mrkev, špetku chilli, sůl a pepř. Necháme vařit dokud nebude mrkev měkká. V redlíku si zatím uděláme míchaná vajíčka, osolíme je a opepříme a zatím si je dáme bokem. Pokud se nám na pánvi vypařila voda z rajčat a mrkev změkla, tak můžeme přidat míchaná vajíčka a vše promícháme.
Lečo podáváme posypané jarní cibulkou, ozdobíme čerstvým libečkem (není nutné) a k tomu všemu přidáme čerstvý chléb.