Říjen 2017

Dýňová polévka

5. října 2017 v 13:07 | Luna |  Polévky
Dýňová polévka

Ingredience:
dýně hokaido
cibule
1 brambora
sušená bazalka
Tip:aby byla polévka ještě zdravější a výraznější, lze přidat kousek čerstvého zázvoru nebo trochu chilli

Postup:
Na olivovém oleji osmahneme cibulku a přidáme nakrájenou dýni (odruda hokaido nemusí být oloupaná). Zalyjeme vodou a přidáme sůl, pepř a drcený kmín. Přidáme nakrájenou bramboru a vše necháme vařit. Až je vše uvařené rozmixujeme polévku tyčovým mixérem. Polévku na konci posypeme sušenou bazalkou a můžeme podávat! Dobrou chuť!

Tip: Polévku můžeme zapravit trochou smetany (pro jemnost) a nebo ji podávat s kopečkem zakysané smetany.


Žampiony na bylinkovém másle

5. října 2017 v 13:01 | Luna |  Rychlovky
Žampiony na bylinkovém másle

Ingredience:
žampiony (oloupané a nakrájené)
tymián, petržel
máslo
cibule
starší chléb

Postup:
Oloupané žampiony osmahneme na másle, osolíme, opepříme a zasypeme tymiánem a petrželí. Přidáme nakrájenou cibulku (necháme zesklovatět) a stáhneme z plotny.

Podáváme s topinkami ze staršího chleba potřenými česnekem :) dobrou chuť!


Rizoto z citronového bulguru

5. října 2017 v 12:56 | Luna |  Hlavní jídla
Rizoto z citronového bulguru

aneb co dělat, když vám zbyde hodně bulguru :D

Ingredience:
bulgur
citron
tymián
petržel
porek
cibule
kuřecí prsa
chilli vločky
hrášek

Postup:
Bulgur dáme vařit v osolené vodě. Vaříme do změkknutí a poté stáhneme z plotny. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a na něm podusíme cibulku. Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky a osolíme, opepříme a posypeme chilli vločkami a hodíme je na pánev, kde je řádně opečeme. Přidámehrášek a poté bulgur. Vše ochutíme, solí, pepřem, a šťávou z citronu. Přidáme sušený tymián petržel a na ozdobu přidáme čertvý porek.


Losos s citrónovým bulgurem

5. října 2017 v 12:48 | Luna |  Hlavní jídla
Losos s citrónovým bulgurem

Ingredience:

FILET
- losos
- chilli paprička
- rozmarýn
- olivový olej
- jeden citron
- sůl,pepř

CITRONOVY BULGUR
- bulgur
- cibule (šalotka)
- petržel
- pórek
- tymián (sušený)
- citron
- sůl,pepř

Postup:
Lososa opláchneme a potřeme olivovým olejem a šťávou z citronu. Ochutíme solí a pepřem a přidáme na vrch pokrájenou chilli papričku. Na vrch dáme na ozdobu i chuť tymián v celku (pokud není tak posypeme sušeným). A dáme péct do trouby na 180 °C 10-15 minut (lososa podlejeme trochou vody).

Mezitím si dáme vařit bulgur v osolené vodě. Vaříme do změkknutí a poté stáhneme z plotny. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a na něm podusíme cibulku. Přidáme bulgur a vše ochutíme, solí, pepřem, a šťávou z citronu. Přidáme sušený tymián petržel a na ozdobu přidáme čertvý porek.


Podáváme s ledovým salátem ochuceným solí, pepřem, olivovým olejem a trochou citronové šťávy :) dobrou chuŤ!

Kvasnicová polévka

5. října 2017 v 12:32 | Luna |  Polévky
Kvasnicová polévka

Ingredience:
1 droždí
dětská krupice
1 stroužek česneku
2 mrkve
kousek celeru
1 vejce
sádlo
1 cibule nebo šalotka

Postup:
Do rozehřátého hrnce dáme trochu sádla. Až se sádlo rozpustí, přidáme pokrájenou cibuli, necháme zesklovatět a poté rozdrobíme droždí. Droždí necháme v sádle zcela rozpustit a poté zaprášíme dětskou krupicí. Vzniklou směs zalijeme vodou, osolíme, opepříme a přidáme drcený kmín. Do hrnce dáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a vše necháme vařit. Až je mrkev s celerem měkká, přidáme rozdrcený česnek a přidáme rozšlehané vejce. Necháme chvíli probublat a můžeme polévku servírovat.

Tip: pro zvýraznění chutí lze přidat do polévky, pro barvu i chuť, sušenou bazalku.

Dobrou chuŤ!:)

Červená čočka s kořenovou zeleninou

5. října 2017 v 12:10 | Luna |  Vegetariánské
Červená čočka s kořenovou zeleninou

Ingredience:
červená čočka
2 šalotky
cca 3 mrkve
kousek celeru (jen tak pro lehkou chuť)
2 stroužky česneku
olej (jakýkoliv)
kečup nebo protlak
citronová kůra
sušené chilli

Postup:
V hrnci si dáme vařit v osolené vodě červenou čočku cca 5-10 minut (prostě aby byla měkká) poté odstavíme z plotny. Pokrájenou šalotku osmahneme na oleji (pro nevegetariány na sádle) a necháme zesklovatět. Poté přidáme nastrouhanou mrkev s celerem. Osolíme, opepříme a přidáme chilli. Kořenovou zeleninu necháme změkknout a přidáme cintronovou kůru, česnek a lžíci kečupu. Vše promícháme a po chvíli stáhneme z plotny. Podáváme s čerstvým nebo opečeným chlebem a ozdobíme například sušeným libečkem :) Dobrou chuť!